Selamat Membaca Sahabatku..

Friday, November 25, 2011

Jom Ke FELDA

Assalamualaikum…

Apa khabar ? harini saya nak buat entry tentang program ‘JOM KE FELDA’ yang saya baru join 2 hari lepas. Program ni adalah program anjuran Majlis Rukun Negara. Program ni juga kesinambungan dari program ‘JOM KE DESA’ tahun lepas. Tapi saya tak join program tu. Bagi program kali ni, saya telah terlibat kerana berada di bawah pasukan KRS IPG KDA. Jadi saya dan ahli KRS yang lain perlu lakukan kawalan kehormat dan kawad formasi. Itu untuk MUKADIMAH je taw… hahaha..




Mengikut KERTAS KERJA ynag telah dibentangkan *cewah* IPG KDA adalah tuan rumah. Jadi kami diberi hak untuk membawa 80 orang peserta. 40 orang peserta KRS, 40 orang lagi adalah penari, pembawa bunga manggar dan pengacara. Tapi, untuk kumpulan pertama bergerak adalah kumpulan saya iaitu seramai 56 orang menaiki sebuah bas. *bayangkan*… Perjalanan selama 1jam stengah bagai tak terasa, sebab tidur sepanjang perjalanan.hehe..Bila sampai je, makan, kawad, then buat kerja.. angkat-angkat barang… angkat semua kerusi, susun kerusi, macam-macam la.. latihan kawada tengah panas, muka burn sangat..memang ketara..haha..bersihkan kawasan bila petang. Pastu siap-semua kerja, btolak balik ke PENDANG lake Resort jam 6.30 petang. Sangat penat kan. Bila sampai kat sana, makan, masuk dorm. Rasa tak sabar nk baring. Tp mlm tu ada roll call. Huh..penat dowh… pagi esoknye, ade taklimat pulak. Tp xpe, pergi je la.. lepastu, siap-siap bertolak ke Felda. Kami kena sampai dulu, sebab nak buat last rehearsel..










HARI PERTAMA….





Bermulalah kisah kami disini… setelah selesai persembahan dan segala mak bagai tu, saya telah diisyitiharkan untuk menjadi anak angkat keluarga no 58 Che Miah bt Daud. Sy, dua orang je dengan seorang lagi pelajar IPG KRM, umageswary… selepas selesai upacara, kami pulang ke rumah dan berehat… kerana, sebelah malamnya, ada ceramah dengan ustazah Nazrah di Masjid..




HARI KEDUA….

Acara pagi dimulakan dengan Senam Seni yang telah diketuai oleh group PJ PARAGON. Pagi tu, ada VIP, Datin Salbiah. Memang best r.. ade game futsal, bolla tampar dan bola jaring. Guru IPG vs Belia Felda. Memang sah-sah la deorang yang menang..hihihi… petang tu ada program di dewan, tapi saya tak pergi sebab penat sangat. So tertidurla…. Malam tu pula, ada tayangan ape entah. Tapi program tak jadi, sebab xde sape yg pergi sebab tengok bola, MALAYSIA lwn INDONESIA. Ala, yang MAS menang malam tu…


HARI KETIGA…..

Waktu pagi Cuma bersantai-santai dengan keluarga angkat je. Tak buat ape pun. Then, waktu petanga ade la gotong royong sikit..hehe..malam ada program.. dinner dengan orang kampung..memang meriah la kan…




HARI KEEMPAT…..

Hari pulang… sekali lagi buat kawad kaki..Cuma kawalan kehormat saje.. bye-bye FELDA LUBUK MERBAU… kami geng KRS, seperti biasa la..kerahan tenaga.. load barang, unload barang..time huja pulak tu.. naik bas balik IPDA, dengan baju yang basah dan sejuk..huhuhu.. tapi, semua dah selesai… thanks to all… luv u all mmmuaha!!


Thursday, November 24, 2011

peperiksaan yang pergi...


Assalamualaikum…

Agak lama saya menyepikan diri dari blog ni… sepi menggamit hati, terkenangkan orang jauh… emmm dah mula merepek la tu kan… sebenarnya saya baru habis exam 18.11.2011 hari tu. Exam saya mula 10.11.2011. memang mendebarkan, sebab boleh dikatakan semua subjek susah. Tapi alhamdulillah saya boleh jawab.


Semester ni, saya ada cara study baru. Emm nak taw ape? Caranya, sy study sambil dengar music. Bukan lagu, tapi music saja.. piano music played by Hazman Halid. Sangat mengasyikkan. 60 buah lagu saya dengar, bagaikan tak terasa lagu-lagu tu bermain di telinga saya. Sangat mendamaikan perasaan saya…


Saya mula tahu tentang HazLid ni masa saya mencari-cari lagu ‘Sedetik Lebih’. So, saya dapat lagu tu, then ada lagi1, piano version. So saya dengar, memang jatuh hati terus. Sy search la player piano tu.. and finally… I got IT!! Hazman Halid…. Alhamdulillah…

This song brought me to you… :)


video


haha..tah ap-ape je..saya suka lagu ni.. and sekarang ni, kalau korang nak taw, tabiat saya sebelum tidur mesti dengar music hazman ni sebelum tidur, and pagi-pagi saya mesti dengar piano music ni walaupun sekejap..macm yang saya cakap la, sangat mendamaikan jiwa saya... alhamdulillah..Allah memberikan saya kesempatan untuk menikmati smeua ini.... terima kasih Allah..

Tuesday, November 15, 2011

quotes today!!




life is about TRUSTING
your FEELINGS and TAKING chances,
LOSING and finding HAPPINES ,
APPRECIATING the memories,
LEARNING from the past,
and REALIZING people change..



SOMETIMES you will never KNOW
the true VALUE of the MOMENTS
until it becomes a MEMORY!!!



GOOD LUCK FOR UR EXAM FIKA...

Wednesday, November 9, 2011

~~IBU~~

Sajak Buat Ibu

ibu...
dikeheningan malam sunyi
terkenang daku akan pemergianmu....

dibuai sejuta kenangan manis
disiram segar...subur kasih penuh rindu
mengiringi pemergianmu....

ibu...
sejuta keampunan kupinta darimu
buat penghapusan dosa insan kerdil ini....

buat menebus kekurangan
melayani hayatmu
buat melunas hutang jiwa...
seorang anak terhadap ibu...

oh ibu....
kutinggalkan jasadmu di kuburan ini
namun, izinkan aku bawa pulang
kasih sayangmu....

izinkan aku bawa
bersama semangat dan doamu
izinkan aku bawa pulang berbekal...
keampunan dan redha mu ibu...

doakanlah aku ibu...
agar bersemangat
menyambung amal ibadahmu...
berbekal akal, ilmu dan iman...
yang engkau ajarkan dulu....

ya Tuhan...
ku titip jasad ibu untuk dikau rahmati.
ku pinjam jiwa kental
dan kasih sayang ibu...

buat bekal hidup yang berbaki
ku rayu keampunan Mu
segala dosanyan ya Robbi...

hidayahkan aku apa saja
demi menebus dosa ibunda.....

biar nyawa, harta dan jiwa ini
jadi galang gantinya.
janganlah kau siksa dia wahai tuhan....
aku pohon, aku rayu pada Mu
setulus jiwa
Rahmatilah, Kasihanilah Dia.....
Sepertimana ia
mengasihi aku sejak kecil...

ya Allah ya tuhanku...
aku berpegang pada janji Mu,
janji rasul Mu...
Izinkan aku menyambung amal ibu..
izinkan aku memenuhi
tawaran janji mu....

demi ibu ku...
demi ibu ku...
demi ibu ku...








video
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...