Selamat Membaca Sahabatku..

Friday, November 25, 2011

Jom Ke FELDA

Assalamualaikum…

Apa khabar ? harini saya nak buat entry tentang program ‘JOM KE FELDA’ yang saya baru join 2 hari lepas. Program ni adalah program anjuran Majlis Rukun Negara. Program ni juga kesinambungan dari program ‘JOM KE DESA’ tahun lepas. Tapi saya tak join program tu. Bagi program kali ni, saya telah terlibat kerana berada di bawah pasukan KRS IPG KDA. Jadi saya dan ahli KRS yang lain perlu lakukan kawalan kehormat dan kawad formasi. Itu untuk MUKADIMAH je taw… hahaha..




Mengikut KERTAS KERJA ynag telah dibentangkan *cewah* IPG KDA adalah tuan rumah. Jadi kami diberi hak untuk membawa 80 orang peserta. 40 orang peserta KRS, 40 orang lagi adalah penari, pembawa bunga manggar dan pengacara. Tapi, untuk kumpulan pertama bergerak adalah kumpulan saya iaitu seramai 56 orang menaiki sebuah bas. *bayangkan*… Perjalanan selama 1jam stengah bagai tak terasa, sebab tidur sepanjang perjalanan.hehe..Bila sampai je, makan, kawad, then buat kerja.. angkat-angkat barang… angkat semua kerusi, susun kerusi, macam-macam la.. latihan kawada tengah panas, muka burn sangat..memang ketara..haha..bersihkan kawasan bila petang. Pastu siap-semua kerja, btolak balik ke PENDANG lake Resort jam 6.30 petang. Sangat penat kan. Bila sampai kat sana, makan, masuk dorm. Rasa tak sabar nk baring. Tp mlm tu ada roll call. Huh..penat dowh… pagi esoknye, ade taklimat pulak. Tp xpe, pergi je la.. lepastu, siap-siap bertolak ke Felda. Kami kena sampai dulu, sebab nak buat last rehearsel..










HARI PERTAMA….





Bermulalah kisah kami disini… setelah selesai persembahan dan segala mak bagai tu, saya telah diisyitiharkan untuk menjadi anak angkat keluarga no 58 Che Miah bt Daud. Sy, dua orang je dengan seorang lagi pelajar IPG KRM, umageswary… selepas selesai upacara, kami pulang ke rumah dan berehat… kerana, sebelah malamnya, ada ceramah dengan ustazah Nazrah di Masjid..




HARI KEDUA….

Acara pagi dimulakan dengan Senam Seni yang telah diketuai oleh group PJ PARAGON. Pagi tu, ada VIP, Datin Salbiah. Memang best r.. ade game futsal, bolla tampar dan bola jaring. Guru IPG vs Belia Felda. Memang sah-sah la deorang yang menang..hihihi… petang tu ada program di dewan, tapi saya tak pergi sebab penat sangat. So tertidurla…. Malam tu pula, ada tayangan ape entah. Tapi program tak jadi, sebab xde sape yg pergi sebab tengok bola, MALAYSIA lwn INDONESIA. Ala, yang MAS menang malam tu…


HARI KETIGA…..

Waktu pagi Cuma bersantai-santai dengan keluarga angkat je. Tak buat ape pun. Then, waktu petanga ade la gotong royong sikit..hehe..malam ada program.. dinner dengan orang kampung..memang meriah la kan…




HARI KEEMPAT…..

Hari pulang… sekali lagi buat kawad kaki..Cuma kawalan kehormat saje.. bye-bye FELDA LUBUK MERBAU… kami geng KRS, seperti biasa la..kerahan tenaga.. load barang, unload barang..time huja pulak tu.. naik bas balik IPDA, dengan baju yang basah dan sejuk..huhuhu.. tapi, semua dah selesai… thanks to all… luv u all mmmuaha!!


Thursday, November 24, 2011

peperiksaan yang pergi...


Assalamualaikum…

Agak lama saya menyepikan diri dari blog ni… sepi menggamit hati, terkenangkan orang jauh… emmm dah mula merepek la tu kan… sebenarnya saya baru habis exam 18.11.2011 hari tu. Exam saya mula 10.11.2011. memang mendebarkan, sebab boleh dikatakan semua subjek susah. Tapi alhamdulillah saya boleh jawab.


Semester ni, saya ada cara study baru. Emm nak taw ape? Caranya, sy study sambil dengar music. Bukan lagu, tapi music saja.. piano music played by Hazman Halid. Sangat mengasyikkan. 60 buah lagu saya dengar, bagaikan tak terasa lagu-lagu tu bermain di telinga saya. Sangat mendamaikan perasaan saya…


Saya mula tahu tentang HazLid ni masa saya mencari-cari lagu ‘Sedetik Lebih’. So, saya dapat lagu tu, then ada lagi1, piano version. So saya dengar, memang jatuh hati terus. Sy search la player piano tu.. and finally… I got IT!! Hazman Halid…. Alhamdulillah…

This song brought me to you… :)


video


haha..tah ap-ape je..saya suka lagu ni.. and sekarang ni, kalau korang nak taw, tabiat saya sebelum tidur mesti dengar music hazman ni sebelum tidur, and pagi-pagi saya mesti dengar piano music ni walaupun sekejap..macm yang saya cakap la, sangat mendamaikan jiwa saya... alhamdulillah..Allah memberikan saya kesempatan untuk menikmati smeua ini.... terima kasih Allah..

Tuesday, November 15, 2011

quotes today!!




life is about TRUSTING
your FEELINGS and TAKING chances,
LOSING and finding HAPPINES ,
APPRECIATING the memories,
LEARNING from the past,
and REALIZING people change..



SOMETIMES you will never KNOW
the true VALUE of the MOMENTS
until it becomes a MEMORY!!!



GOOD LUCK FOR UR EXAM FIKA...

Wednesday, November 9, 2011

~~IBU~~

Sajak Buat Ibu

ibu...
dikeheningan malam sunyi
terkenang daku akan pemergianmu....

dibuai sejuta kenangan manis
disiram segar...subur kasih penuh rindu
mengiringi pemergianmu....

ibu...
sejuta keampunan kupinta darimu
buat penghapusan dosa insan kerdil ini....

buat menebus kekurangan
melayani hayatmu
buat melunas hutang jiwa...
seorang anak terhadap ibu...

oh ibu....
kutinggalkan jasadmu di kuburan ini
namun, izinkan aku bawa pulang
kasih sayangmu....

izinkan aku bawa
bersama semangat dan doamu
izinkan aku bawa pulang berbekal...
keampunan dan redha mu ibu...

doakanlah aku ibu...
agar bersemangat
menyambung amal ibadahmu...
berbekal akal, ilmu dan iman...
yang engkau ajarkan dulu....

ya Tuhan...
ku titip jasad ibu untuk dikau rahmati.
ku pinjam jiwa kental
dan kasih sayang ibu...

buat bekal hidup yang berbaki
ku rayu keampunan Mu
segala dosanyan ya Robbi...

hidayahkan aku apa saja
demi menebus dosa ibunda.....

biar nyawa, harta dan jiwa ini
jadi galang gantinya.
janganlah kau siksa dia wahai tuhan....
aku pohon, aku rayu pada Mu
setulus jiwa
Rahmatilah, Kasihanilah Dia.....
Sepertimana ia
mengasihi aku sejak kecil...

ya Allah ya tuhanku...
aku berpegang pada janji Mu,
janji rasul Mu...
Izinkan aku menyambung amal ibu..
izinkan aku memenuhi
tawaran janji mu....

demi ibu ku...
demi ibu ku...
demi ibu ku...








video

Wednesday, October 12, 2011

Kawad Formasi dan Kawalan Kehormat


assalamualaikum...

ermmm..saya nak cerita apa pula malam ni. ha!!! camni cerita dia. petang tadi, saya ada perjumpaan interaksi KRS macam biasa la kan. buat latihan kononya untuk persembahan minggu depan. MANTAP xx??? haha... persembahan hari koku.. kena buat kawalan kehormat ++ kawad formasi.. emmm mesti best gilew kan.. saya memang suka bab kawad-kawad bagi burn muka ni..haha..

untuk pengtahuan awak-awak semua, selepas cuti sekolah, no really selepas la.. mula je cuti sekolah 19-23 NOV ni, saya kena pergi program anak angkat di felda lubuk merbau pendang. pergi sebab kena buat kawad formasi dan kawalan kehormat. baut aktivit sehari je, tapi kena stay sampai 4 hari.. sabooo je la... tapi, program ni agak mantap la kan, sebab melibatkan seluruh malaysia. banyak press woo0o0... tangok la nanti kot-kot la ade muka ni dalam paper kan..hahaha.. **perahsantan betul**



so dat, start from next week kgeng KRS dah kena belatih kawad la... exspecially untuk next week punya event. tu macam nk test engine dulu la kan... i wishh u all good luck la keledek sekalian.. oppsss!!! soorrryyy sekarang ni semua dah jadi TUAN kan... good luck la tuan-tuan sekalian... bak kata taun MON, perform nanti, biar sama taraf dengan 'bip' a.k.a paku kat bahu tu... hehe..asaalam...

Tuesday, October 11, 2011

Leftenan Muda Norshafiqah


assalamualaikum...

sebenarnya minggu lepas dari 3-6 oktober, saya pergi berkhemah di... Kem Sri Banai IPG Kampus Drualaman. haha...bangga bgtaw baq hang...saye pergi perkhemahan unit beruniform KRS.. perkhemahan ini juga sebenarnya bersempena dengan pentauliahan Leftenan Muda kepada kami peserta unit KRS. sebelum ni hanya kadet biasa, tapi
sekarang i dah jadi pegawai dan perlu dipanggil 'TUAN'..








memang memenatkan bila berkhemah ni. nak pula macam KRS ni, program tak berhenti. malam-malam2 jam 2-3 pagi baru dapat tidur. unit lain dah lame tidur nenyak... tapi seronok taw, banyak pengalaman yang dapat di sini. 4 hari 3 malam yang memenatkan dan menyeronokkan. hari PERTAMA, seperti biasa la kan.. dirikan khemah, bersihkan kawasan kem bla...bla..bla.. banyak juga aktiviti dan agak penat. kami unit KRS guna khemah A, x macam unit lain guna khemah igloo.. tp best khemah ni sebab luas, kami satu khemah 6 orang..sangat selesa...tap ada cerita best la pasal khemah ni... untuk pengetahuan u all, khemah ni kami dirikan dengan tenaga kerja 4 orang sahaj, sebab geng PJ tak datang lagi. mereka ada amali..semuga berjayew la korang kan... lepas dah siap semua kerja-kerja memasang khemah, perasmian kem bermula.. secara rasminya, da masuk kem la...pastu bergerak ikut unit masing-masing.. buat aktiviti masing-masing la...pada waktu malamnya pula, kami unit KRS kena buat orienteering. waktu malam baq hang!! memang best.. and, group sy, group , dpt no 1...hebat x..hehe.. memang mantap r kan... alhamdulillah,..berkat kerjasama semua kan...thanks to all my frens.. seronok la...pengelaman buat orinteering, selain dari masa di PLKN dulu..pastu malam-malam dok memekak nyanyi lagu 'DARAH SATRIA'.. ksian geng BSMM sebeb tak dapat tidur..hehe




hari KEDUA, pastinya hari yang mendebarkan untuk semua kadet.. sebab harini, kami akan diuji untuk memenuhi syarat leftenan muda.. ada tiga komponen yang perlu kami penuhi, atau diuji..

1. MEMBERI HUKUMAN KAWAD KAKI BERSERTA PERGERAKAN
2. TALI TEMALI @ IKATAN
3. BANTU MULA

Alhamdulillah, saya berjaya menyelesaikan semua tugas ni.. besyukur sangat..hari kedua kurng sikit la penatnye..sebab banyk kena menunggu je dari bergerak... ujian-ujian ini sangat seronok.. semua ujian ni, habis selepas waktu asar. jadi pada waktu malam, kami telah merancang aktiviti lain pula.. buat BBQ denagn geng2 kadet.. bayar 2.00 sorang.. best la sangat malam tu..enjoy ramai-ramai... selam ni malu-malu antara kadet, tapi sekarang ni da bole sembang dan gelak sama-sama..baguskan macam tu.. elok-elok habis je BBQ, kami ada roll call pulak..faham je la kalau roll call tu lame mane... tak campur dengan 'CHANGE BREAK ' lagi... perkara yang paling saya tak suka..huhu... dah time tu semua dah laloq.. habis rool call jam 4.30. jam 5.50 kena berkumpul untuk solat subuh pula..ermmm sabar jela...


hari KETIGA, pagi-pagi lagi saya dah mengantuk sangat.. hujan yang lebat membuatkan khemah kami bocor, kotor dan penuh dengan air.. tapi, semuanya bekerjasaam membersihkan khemah...bocor-bocor tu dapat ditampung semula...hari ketiga ni, da pertandingan antara unit beruniform.. saya menyertai orintering yang telah diuruskan oleh PPIM.. gues what! kami juara...yuhuuu!!! permainan kecil menang, masakan survivol no 2 kot.. bantu mula no last... yang paling best!!! kawad kaki, dapat no 1...oleh itu, kamilah JUARA KSELURUHAN... malam tu pula, ada malam kebudayaan, memang geng kami x prepare ape2, smeua buat spontan je... buat sketsa, pasal jurulatih KRS... HAHA... ambik kau... sketsa ni pasal tuan nas, tuan wan, tuan yus, tuan shikin dan tuan man... anyway, tahniah tu semua keledek sebab berjaya mempersembahkan yang terbaik... rasenye malam kebudayaan tu, KRS menang juga kot... heheh



Hari KEEMPAT, seperti biasa hari terakhir, hari untuk mengemas... saya kena bertugas menyediakan sarapan pagi tu.. biasa la bekerja di dapur... hehehe... ade juga pentauliahan, memnag kalot la... tapi seronok sangat.. lepas di tauliah tu, memang seronok,.. bergambar ramai-ramai..macam konvo pula rasenye... sangat seronok..alhamdulillah.. terima kasih semua... program berakhir pada jam 3 petang..seronok beb....



Monday, September 26, 2011

kiamat menurut agam islam

Kiamat menurut agama islam…
-Kemunculan Imam Mahdi
-Kemunculan Dajjal
-Keturunan Hazrat Isa (AS)
-Kemunculan Yajooj n Majooj
-Terbitnya matahari dari Barat ke Timur
-Pintu pengampunan akan ditutup,
-Dab’bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya
-Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati shg mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya
-Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerusakan
-Pemusnahan Kabah
-Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap
-Sangkakala akan ditiup pertama kalinya binatang2 & org2 kafir yang tersisa akan mati, semua gunung & bangunan akan runtuh
-Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membangkitkan semua ciptaan Allah & bertemu di dataran Arafah menuju saat penghakiman mereka dan Matahari akan mendekatkan dirinya ke bumi

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda:
“Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak."

Sunday, September 25, 2011

tanpamu~~

Lirik Lagu Tanpamu – Sabhi Saddi ft Helena

Tanpamu hidup jadi sunyi
Tanpamu ku seakan mati
Tanpamu bagai malam tanpa bintang

Tanpamu aku akan tersesat
Tanpamu tiada lagi hasrat
Tanpamu seakan jantungku berhenti
Kau yang terindah dalam hidup ini Dan tak akan pernah berubah selamanya
Aku terlahir hanyalah untuk kamu
Jadi pelindung dirimu
Tanpamu nafasku terhenti
Keranamu aku ada disini
Tetap bersamaku selalu disampingku
Untuk selamanya
Kasih yakinlah kepada dirimu Sayang dan cinta ku pun hanya untuk mu
Dan takkan berubah untuk selamanya
Cintaku padamu



CARI JODOh!!!


assalamualaikummmm....

apa khabar?? lame juga fika tak update entry kan.. maaf la, agak sibuk kebelakangan ni.. mesti ada yang leik dengan entry kali ni. memang agak pelik..hahaha.. kalau di fahamkan semula, tak pelik kot, sebab umur dah 20-an ni memang dah kena fikir masa depan.maksudnya, masa depan untuk berdua..betul tak????
Perkahwinan?? ape tu ea?? emm lepas fika scroll kat sana, scroll kat sini, fika dapat la satu erti perkahwinan ni, Perkahwinan dalam Islam bermaksud suatu ikatan yang termeterai di antara pasangan lelaki dan perempuan melalui lafaz aqad ijab dan qabul yang menghalalkan mereka melakukan persetubuhan berdasarkan peraturan-peraturan yang telah ditetapkan dalam Islam. so, faham tak?? mesti la faham kan....

jadi, adalah seorang hamba Allah ni, minta saya carikan jodoh untuk beliau...takut juga kan, sebab bukan mudah nak bina masjid ni.. saya minta la kriteria perempuan yang dia ingin kan...( tengok bawah)

  • nak yg chinese skit


  • kulit putih


  • slalu senyum


  • yg rupa saja


  • perangai


    yg ada adab


  • pandai jaga hati


  • bole jadi penyejuk


  • last skali, paling penting,

    pandai

    amik hati mak


so, kepada sesiapa yang rasa ada ciri-ciri seperti ini, contact saya ok!!! hehe..calon lelaki akan diberitahu kemudian... (abg cik, jgn marah no!!!)

Saturday, September 10, 2011

musim assignment

assalamualaikum....

apa khabar semua??? maaf la, dah lama tak update entry. saya sangat sibuk sekarang ni. assignment, tutorial, OPEN HOUSE, kenduri.macam-macam la lagi... sebenarnya, sekarang ni saya tengah buat 'esaimen' Bahasa Melayu. Kaedah Pengajaran Bahasa Melayu Sekolah Rendah. alahamdulillah, dari 3 sub topik, saya dah siapkan 2. dah nak masuk yang ketiga. boring-boring dok menaip tadi, ni nak taip kat bolg pula. harini, saya ada 2 Open House. sebelah pagi di rumah Pn. Hjh Mahani dan sebelah petang pula di rumah Ummi. penat juga la kan... di rumah ummi, macam biasa la, ambil tugas bahagian dapur...hehe..


balik je dari rumah ummi, mandi and tidur sekejap. sebab sangat penat plus kaki pun lenguh. tapi saya seronok. ermmmm..malam tadi, kakak call. bagitahu, buah hati saya 'auni' diserang asma. sama macam abang dia Khairuddin. akak cakap dia dah ok, cuma merengek sikit la. tak sabar nak balik weekend ni.. oh!!! rindunya... next week plak, kalau tak ada aral melintang, nak buat majlis makan-makan sikit famly sebelah abah di Sungai Petani. harap-harap jadi la kan, sebab abah pun dah setuju nak blaik kedah, walaupun sekejap.. semoga Allah permudahkan segalanya..

Kemarin, 8/9/2011 saya dapat 2 berita gembira. although it was not officially dedicated for me, but im happy for them!! 1st TAHNIAH buat kak Mawar yang dah dapat kerja. Alhamdulillah lepas ni, kak mawar dah boleh sara famly. semoga kak mawar kuat menempuhi hidup dengan 2 orang puetri yang comel.. NADAA dan MARWA... Marwa ni, sama tarikh lahir dengan Auni. body shape pun lebih kurang sama.haha...comel sangat dengn budak-budak ni.. (this time, i cant imagine hows auni condition rite now. asyik nangis, sbb dia tak boleh cakap kalau dia sakit).. 2nd, im happy for my friends. sebab dia dapat offer untuk buat PhD sponsored by MARA. alhamdulillah, rezeki masing-masingkan. dia yang saya kenal, memang sangat kuat dan gigih. bersungguh-sungguh mencari sponsor untuk dia buat double master di USM dan UTAR. tp siapa tahu, Allah nak bagi rezeki yang lebih buat dia, fast track trus dapat buat PhD.. ALHAMDULILLAH...saya tak pernah berhenti mendoakan kejayaan awak...

dok seronok menaip ni, jangan lupa, due date esaimen 15.9.2011 ok..jangan ralit sangat... Chaiyokk!! fika..you can do it!! lets go further typing ur esaeimne..hehe... ok la, assalamualikum...


Saturday, August 27, 2011

salam PBS...

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan semua.. semalam 26.8.2011 sy dah selepas PBS buat selam-lamany..tak ada lagi PBS selepas ni.. ada kenangan untuk PBS kali ni.. kalau boleh tak nak ingat la.. tp mst akan ingat juga nanti jan..haha

OK, PBS kali ni, saya buat di sekolah lama saya SK (LKTP) KOTA GELANNGI 02. Di Jetrantut Pahang. dah 9 tahun saya tinggalkan sekolah ni. saya melakukan PBS ni bersama seorang lahi rakan iaitu Nurliyana dan Nadhirah. seronok la, sebab dapat berjumpa guru-guru lama. guru yang telah mengajar saya semasa darjah satu pun masih ada. bayangkan, lamanya mereka berkhidmat di sekolah ini.

Semasa hari pertama x banyak aktiviti yang dibuat cuma, kena relief kelas. dari pagi, sampai la balik..sangat penat...tp tak apa la, itu pengalaman. hari ke2, tak ada relief kelas, cuma hari untuk menyelesaikan tugasa, mencari bahan-bahan. banak juga kerja rupanya. tp alhamdulillah berjaya selesaikan semuanya.

Semalam, hari terakhir, ada program di sekolah. Alamklumlah, saya kan dah jadi cikgu, jadi setiap buah tangan yang cikgu dapat, saya pun dapat juga. semalam saya daat kek lapis, serawak, bunga telur dan pulut kuning. best, pengalamna hari terakhir... walaupun ada yang kurang menyenangkan.. untuk insan yang berkenaan, saya harap lepas ni akan jadi lebih profesional. kami pergi sekolah, untuk menyelesaikan tugas, bukan pergi untuk mengganggu awak...saya mohon maaf sempena hari raya ni...

mUSLIMAH IDEAL

♫ Manis mukanya tetapi bukannya 'mengada-ngada',

♫ Lembut orangnya tetapi bukannya lembik,

♫ Tegas dirinya tetapi bukannya garang,berhujah dengan fikrah tetapi bukannya berkeras kepala,

♫ Tetap pendiriannya tetapi bukannya tidak menerima pandangan sekelilingnya,

♫ Berlapang dada jiwanya tetapi bukannya menerima maklumat lalu telan tanpa tanda tanya..

Wednesday, August 24, 2011

Mawar Putih untuk Mama...


Kau sinaran bulan
Menyerikan bitang-bintang
Kaulah fajar yang menerbitkan pagi

Kau sirami embun
Menyegarkan pepohonan
Kau bukakan tabir siang untukku

Kau berikan mama
Kasih sayang maha suci
Betapa agungnya
Tiada ternilaikan
Oh mama, oh mamaku
Tiada cinta yang suci
Setulus cintamu

Ku suntingkan mama
Sekuntum mawar putih
Sebagai lambang kesucian cintaku


Assalamualaikum...

Baru nak bagi salam kan. lirik di atas ni, adalah lirik lagu kegemaran saya. 'Mawar putih untuk mama'.. saya tak tahu kenapa, setiap kali mendnegarkan lagu ni, mesti saya sebak dan sedih. liriknya sangat mendalam kata-katanya. hanya yang hebat mampu menhayati lirik lagu ini. saya dah tak ada peluang untuk nyanyikan lagu ni buat ibu saya. tetapi, saya masih boleh kirimkan doan dan pahala amalan kepada arwah ibu saya.

lagu ni pada saya seolah-olah ada maksud yang sangat mendalam dalam diri saya. hanya saya saja yang tahu. tak perlu orang lain tahu. kadang-kadang kata hati membisik kata rindu pada ibu. tapi, takdir juga yang menentukan segalanya. ibu, mama, mak, umi.. semuanya panggilan keramat, hanya dimiliki oleh kaum wanita. dan hanya yang layak sahaja akan mendapat panggilan itu. sunggu suci kan...

berbalik pada cerita mawar putih. mawar puti ni adalah simbol atau lambang kepada kesucian dan ketulusan hati. sangat tulus hati seorang ibu... tiada ternilai kan...tapi, jangan lupa pada abah.. abah juga sanagt suci hatinya. mengerti akan tanggungjawab membesarkan anak, memberi pendidikan yang sempurna dan kasih sayang yang secukupnya kepada anak-anak... alangkah indah dunia jika semua lelaki di dunia ini adalah lelaki yang mengerti akan tanggungjawab mereka...

tika ini, saya menulis dengan linangan air mata. saya tak tahu mengapa malam ni, saya terasa sangat sayu.. sayu mengenangkan apa yang saya sendiri tidak pasti.. biarlah hati ini berkata-kata dan jari ini terus menari.....

Friday, August 19, 2011

entry sahur~~ cerita semalam..

assalamualaikum..

dah sahur semua??? harini dah hari ke 19 ramadhan kan..sekejap je dah nak sampai ke hujung. baju raya dah beli ke belum? saya dah..hehe... saya sebenarnya tak ada idea sangat nak tulis ni, tapi bila tengok blog rasa rindu juga nak menulis di sini.

petang semalam saya dah sampai di rumah di sunagi petani. seronok sangat. saya balik semalam selepas kuis, saya tumpang fasha dan wana. tq to both of you.. deorang drop sy kat tol. then tunggu dlm 5 mint ke 10 mnt ea, xingat la..akak dtg ambik. tengok je muka auni,trus peluk dia..tengok muka dia ada bintik-bintik, inatkan kena campak, rupanya kena gigit nyamuk.. kseian adik... manja sangta dia..geraammm!!!

pastu, pergi beli barang sebab akak cakap nak buat mee kari..sedap taw... then saya pula try buat masak lemak ketam..hehe..jadi taw!! sedap sangat..hehe..puji sendiri.. tapi, ada satu cerita lagi pasal abang... 'abang dan kuih tat nanas'..

saya beli kuih nak bawak balik pahang. almaklumlah, saya memang peminat kuih tat ni. lepas buka puasa, saja-saja la buka kuih nak rasa dengan akak. abang pula amsa tu baru banguntidur. die rasa la kuih tat sebiji. then die cakap, 'sedaaaaapp'!!! apa lagi, dia ambik sebekas kuih tu, makan sorang-sorang ja.. mengadap tv..adoiiii!! nak buat macam mana, dia nak makan xkan tak bagi pula kan..tak pa la, nanti ummu ganti kuih maksu nk bagi kat tok wan... huhuhu.. abang makan kuih maksu..huhu...

hehe..actually, hari sabtu 20.8 ni saya nak beryolak pulang ke pahang... seminggu lebih awal sebab pergi sekolah..SKKG2 ada PBS..Fasa 4..last PBS dah..taun depan praktikum...yehaa!!! takut pun ada... doakan semoga semua berjalan dengan lancar ye...

dalam dok seronok-seronok nak balik, ada juga sedihnya...sedih sebab ank tinggalkan ummi... rasa balik kali ni macam lama sangat...and rasa macam nak pergi jauh pun ada... yela..memang jauh pun.. KEDAH-PAHANG..jauh tu..hehe dlm 700 km gak..or lebih?? entah la...emm sampai sini dulu saya tulis, nt sy cerita lagi ok... salam...jom solat subuh!!

Thursday, August 18, 2011

2.38 am

assalamualaikum...

kenapa entry saya 2.38 am??? sebab, masa saya tulis enrty ni, jam menunjukkan pukul 2.38 pagi.. mulanya, awal juga saya nak tulis entry ni, tapi banyak sangat kerja yang perlu di selesaikan. antaranya esok, saya ada kuiz EDU3105. emmmm memang agak killer, tp buat rilek je... usaha tu yang penting.

semenjak dua tiga hari ni, saya selalu membaca entry yang di tulis oleh kak mawar. catatan hidup kak mawar selepas kehilangan suami, amat menyentuh hati saya. bagaimana kak mawar luahkan rasa hati dan cintanya terhadap suami amat mengagumkan saya. jauh di sudut hati saya, saya menyimpan niat untuk bertemu kak mawar. saya tak tahu kenapa itu yang terlintas di fikiran saya.. saya selalu doakan kak mawar...

tadi pergi makan KFC dengan housemate. masa nak balik, ada kereta bomba lalu.. saya teringat zaman sekolah dulu bila saya jadi ahli kadet bomba. sangat seronok..ermmmmm tu semua kenangan..sekarang ni, saya ahli Kadet Remaja Sekolah. cikgu KRS le kome... hehe... seronok kan zaman sekolah dulu, hidup dengan kawan-kawan je.. xyah pikir lagi pasal dunia luar.. dah!! janagn cakap lagi apasal tu...

esok!!! mau pulang, bertemu buah hatiku yang dirindui... sangat rindu... tunggu maksu balik sayanag.. rindu nak jumpa auni... auni, sama umur dengan kekwa anak kak mawar, tapi nasib mereka berbeza..apapun, saya tetap mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan mereka.. sayang semua!!!

Monday, July 18, 2011

.:: S.A.H.A.B.A.T::.


Saya teringat kata-kata pujangga.....

Seorang sahabat,
akan tahu apa yang ingin katakan,
meski kau tidak mengucapkannya....
Memahami perasaanmu,
meski kau sendiri tak bisa memahaminya....
Akan selalu memaafkanmu,
sebelum kau sendiri bisa m
emaafkan dirimu....
Seorang sahabat akan selalu percaya padamu,
saat orang-orang lain tidak mempercayaimu.....


Bila terbaca kata pujangga ni, hati berbisik, naluri bertanya.. Mampukah aku menjadi seorang sahabat seperti ini. Kadang-kadang ya, kada
ng-kadang tidak.. Eh, boleh ke macam tu??? Kenama mesti ada kadang-kadang?? sedangkan saya tahu kemampuan dan kebolehan diri kita..
Jadi, di sini saya menyedari bahawa tidak semua manusia itu sempurna dan boleh menjadi seperti mana yang kita inginkan.. setiap amnusia mempunyai kelemahan yang tak mampu kita ungkap dan dengan kata-kata...tetapi, kita perlu ingat bahawa, Islam itu menganjurkan kita kearah kesempurnaan... Jadi, bersama-samalah kita sempurnakan diri demi membahagiakan insan lain... Tidak ada ruginya jika kita berubah kearah kebaikan demi kepentingan bersama..
sebelum mengakhiri coretan saya pada kali ini, saya tinggalkan kata-kata yang menjadi penguat kepada diri saya...
anakandaku,
Semoga setiap langkahmu di hari ini
adalah langkah orang yang berjaya...

Semoga bicaramu,
adalah tuturkata insan cendekiawan....

dan seluruh kehidupanmu,
dilingkarai keberkatan dariNYA....


salam sayang untuk semua....

Sunday, July 17, 2011

....UMMI....



assalamualikum semua....

ape ye saya nak cerita harini...emmm ce bagi idea... tapikan, rasanya nak cerita tentang banyak perkara yang saya dah belajar dari seseorang... Sebenarnya, dah lama juga saya ada hubungan dengan individu ni. kehadirannya sangat bermakna dalam hidup saya... sebab individu ni sangat istimewa dalam hidup saya, jadi panggilannya juga turut berubah... UMMI!! itulah panggilan keramat yang saya panggil untuk individu ini...

Saya kehilangan ibu tersayang seawal usia 2 tahun. Jadi, saya tak banyak sangat penglaman dengan ibu. Banyak perkara yang saya perlu belajar untuk menjadi seorang anak yang solehah. Alahmadulillah, kehadiran ummi banyak membantu saya. ummi banyak sedarkan saya tentang erti kehidupan di dunia sebenar... setiap pagi, ummi akan berika kata-kata semangat untuk saya memulakan hari yang indah...

banyak kata-kata semangat yang telah di kongsikan. pertemuan kami, memang telah di tentukan Allah.. Ada hikmah kami di temukan. UMMi!! Memang seorang wanita yang tabah.. dalam tutur katanya, penuh nasihat... Mampukah fika jadi wanita yang tabah seperti Ummi??? Ummi adalah perantara Allah, untuk membantu saya mem
bina semula keyakinan diri saya.. ummi sangat berharga dalam hidup saya...

kata-kata istimewa untuk ummi...

as you are in my thought quite often,
you know how much I care,
however far you are away if needed- I'd be there
When I think of you,
my heart SMILE :-)
tapi ummi, fika minta maaf, sebab fika banyak kali telah kecewakan ummi.. Fika masih belum mampu menjadi seorang anak yang membanggakan ummi... kada
ng-kadang fika lupa akan tanggungjawab fika untuk bahagiakan
ummi... sedih sangat rasa hati yang lalai dan leka dalam menjalankan tugas harian... tapi, ummi masih tekun dan sabar mendoakan kejayaan anakmu ini...maafkan fika UMMi..

Semalam, dapat mesej dari ummi...mesej yang telah sedarkan fika... dan, ummi buat fika ceria kembali..terima kasih ummi...

bukan Fika tak nak kecewakan UMMI..
tapi paling penting,
Fika jangan kecewakan diri Fika...

Dalam hati, carilah jalan,
bagaimana ingin bahagiakan insan lain...
tak kiralah plan A, plan B atau lain-lain plan..

Kota Rome tidak dibina dalam masa
SEHARI!!

Alhamdulillah..terima kasih Tuhan!! Kau hadirkan Ummi dalam hidupku sebagai pohon rendang yang menjadi tempat untuk aku berteduh... menumpang kasih ummi walau seketika di dunia yang fana' ini... merasai nikmat menjadi seorang anak yang memegang tangan IBUnya..

Sejambak kasih,
Sekepal sayang,
Seulas rindu,
dan....
Segenggam kasih,
buat...
Seorang Ibu bernama,
UMMI!!!!

coretan ikhlas, dari anakmu...
Shafiqa Ahmad.. buatmu...HNS..

pidot dan erna~~


Assalamualaikum..

Dah lama juga jari berinai ni tak menaip cerita di blog ni. Sya menulis sekarang atas janji saya dengan rakan sy iaitu cik erna .. lately, saya agak rapat dengan cik erna ni. Banyak cerita yang kami kongsi bersama. Erna kawan masa sekolah dulu, tapi lain kelas. Tapiiiii kami sama-sama berjuang masa zaman menjadi pengawas sekolah dulu. Erna, ingat lagi x kenangan kita??? Banyak kan..Bila dah lepas spm, masing-masing bawa haluan masing-masing. Tapi, sekarang ni dah jumpa balik. Semuanya selepas majlis perkahwinan cik eda. Alhamdulillah… tp bukan erna saja, ada lagi sorang, encik mohd Fidaus hj mat. He is the one of my bestfriend!! Both of them la…hehe.. Pidot ni, seorang yang cool! Jarang nak nampak dia marah.. memang cool la…sebab…

Bila saya or erna melenting, dia buat tak taw..
Bila kena marah dgn sir subra dia senyum…
Bila budak-budak prefect buat hal, die cakap baik-baik je..
Bila ada geng exco prefect merungut, Dia akan tenagkan kami..

Kamu terbaik lah Bro!!!

Actually, masa berjumpa haritu, Erna ada ceritakan hal peribadinya. Saya pula mendengar dengan penuh sabar. Itula, macam-macam berlaku dalam hidup ni. Kadang-kadang yang kita tak jangka akan berlaku. Tapi siapa sangka, itu semua ujian dari Allah… erna, kamu sabar ya, sesungguhnya, itu semua ujian dari Allah.. jodoh pertemuan itu, di tangan Dia.. siapa tahu, orang

yang kita tak nampak,
yang kita tak perasan,
yang kita tak pernah hargai
itulah jodoh kita..

kadang-kadang kita kena juga reflek balik diri kita. Ada kekurangan yang membuatkan kita tiada pasangan. Dan, kekurangan itu datang dari dalam diri kita yang mana kita sebenarnya belum bersedia untuk berdua, atau berkomitmen. Banyak pula omelan kat sini ye.. orang ada psangan belum tentu bahagia. Kadang-kadang lebih derita.. ingat lagi lagu Linda Nanuwil.. lagu derita seorang kekasih bila dikongkong..lirik dia mcm ni la.. (kalau nak nyanyi pun xpe)

Lirik Jika Kau Kekasih :

tidakkah terasa beban yang aku pikul
menyiksa jiwaku kekasih
kenapa kau tak panah merasakan

dan jika kau kekasih yang menyayangi aku
harus kau mengerti hatiku
itu hanya apa yang ku impikan

bilakah kau mengerti...
kata hati merayu aku pergi
meninggalkan dirimu
tapi ku tak berdaya
mengapa kasih, harus ku alami..
setelah aku korban segala-galanya
sanggup ku harungi hidup
bersama dirimu meninggalkan
semua yang aku cintai...ho..ho...

jika kau kekasih senangkanlah hidupku
jangan biar ku begini
hidup di dalam kerungsingan kasih

jika kau kekasih yang menyayangi aku
harus kau mengerti hatiku..
itu hanya apa yang ku impikan

kasih….

Menyentuh tentang diri cik pika pula, rasanya tak ada apa yang boleh di kongsi. Apa yang terjadi hanya saya dan cik erna sahaja yang tahu… yang penting, entry saya kali ni, saya tujukan untuk cik erna dan encik pdot!! Maaf pidot, x byk story pasal hang…

Wednesday, June 22, 2011

tara!!! muncul kembali...

Assalamualikum…

Agak lama juga saya tak menjenguk blog saya ni..hampir 2 bulan.. sangat sibuk. Entry terakhir dari saya ialah esaigment. .lepas siap semua tugasan, saya pun bersedia untuk peperiksaan akhir. Untuk semester ni, saya mengambil lima kertas peperiksaan. Selalunya hany empat kertas. Semester ni juga, ada ‘paper killer’ iaitu anatomi dan fisiologi. Sangat susah pada saya sebab saya bukan dari pelajar aliran sains. Tapi, alhamdulillah, saya berjaya juga menjawab kertas AF..

Selepas selesai exam, terus balik ke rumah sebab banyak lagi kerja yang menanti. Sangat sibuk masa cuti tempoh hari sebab perlu layan dan ziarah banyak keluarga. tapi, saya minta maaf sebab tak boleh ziarah keluarga seseorang yang sangat saya sayang. Fika minta maaf. Alhamdulillah, cuti, abah pun balik ke Kedah, dan kami adik beradik dapat la enjoy dengan abah walaupun sekejap saja.. Abah!!

Diam tak diam, cuti dah habis. Saya pun balik semula ke rumah dan IPG tempat kesayangan tu. Tapi, kena tolong kakak buat esaimen beliau pula. Tapi tak pa lah..tolong mana yang patut kan.. ok!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...